food-6135589_1280

פניני חכמה

סיפורי חמין, שכנות ומה שביניהם.

השכנה האמריקאית החביבה שכמובן נתנה לי את רשותה לפרסם את הסיפור הבא, הייתה עסוקה באמצע הימים המטורפים בין הילדים, לעבודה, למתח ולחרדה במספר עיסוקים בו זמנית.

היא בישלה, וטחנה, ואפתה, וגם שעשעה את הילדים, כך שהצלצול בפעמון לא עשה עליה רושם.

השכנה שלה הייתה יותר עקשנית ממנה, עד שלבסוף היא ניגשה אל הדלת.

"הי, מה שלומך? את יכולה מהר להסביר לי איך מכינים את הקינוח שהכנת לפני שבועיים?"

השכנה האמריקאית ידועה במתכונים הקלים והמהירים שלה.

ענתה לה בחיוב ובשמחה,

וכך הן שקעו בהסברים ובשיחות, כשלפתע ריח חרוך עלה באפיהן.

"אוי ואבוי, מרק הגריסים שהכנתי", היא נזעקה, ורצה למטבח והשכנה בעקבותיה.

"כשמוסיפים גריסים למרק חייבים להוסיף כמות קטנה, הגריסים פשוט בולעים מים", הסבירה תוך כדי ריצה, והרימה את הסיר מהגז, רצה אתו למרפסת והניחה אותו על שולחן הפלסטיק שעמד שם.

וזה היה משעשע, כי תחתית הסיר הרותח המיס את שולחן הפלסטיק, צנח פנימה ונתקע שם.

השכנה ניסתה לשלוף את הסיר, וגם היא ניסתה, והילדים ניסו, וכל השכונה ניסתה, וכולם צחקו כששולחן הפלסטיק נזרק אחר כבוד לפח המרכזי כשסיר מרק גריסים חרוך נתון בתוכו, בצורה שאין לה תקנה.

הלך הסיר, הלך השולחן.

אבל נולד סיפור משעשע, וקבלו מתכוני גריסים.

 גריסים הם  דגן,  

הגריסים משמשים בתעשיית המזון, המשקאות האלכוהוליים.

גריסי פנינה הם גריסים שעברו תהליך של סילוק קליפה ולכן הם נוחים יותר לבישול ולעיכול אך ערכם התזונתי נמוך יותר.

במטבח היהודי הגריסים משמשים להכנת החמין וכן לעיבוי מרקים במטבח הגרמני  הגריסים הם חלק בלתי נפרד מתבשילי השבת. במטבח הפרסי נוהגים לבשל את הגריסים עם שלל עלים ירוקים ובמטבח האמריקאי מנצלים את ימי החורף הקרים להכנת מרקי גריסים .

חייבים לקחת בחשבון כי הגריסים תופחים פי שלוש בעת הבישול ולכן הם זקוקים לכמויות מים. יחס בין גריסים למים: על כוס גריסים, 3 כוסות מים וחצי כפית מלח. מבשלים על אש נמוכה כ-40 דקות עד שהמים נספגים.

על מנת שלא להסתבך עם כמויות, השיטה הטובה ביותר לבישול גריסים היא בדיוק כמו שמבשלים פסטה: שופכים את כמות הגריסים לסיר עם הרבה מים רותחים  ומבשלים לרמת אל דנטה.

 גריסי פנינה צריכים פחות זמן בישול ואילו גריסים צריכים יותר זמן בישול. לאחר הבישול שופכים את הגריסים למסננת בעלת צפיפות נמוכה ומסננים את המים ניתן לשלב לכל רוטב שהכנתם, לצלחת מרק, וכתוספת לסלטים.

גריסי פנינה מתאימים מאד למרק, כמובן שהמרק יכול להפוך לצמיגי, הזהרו עם הכמויות. כאמור, אפשר לבשל את הגריסים בנפרד, וכך לשלוט על התוספת לצלחת המרק שלכם.

 הנה דרך נאותה לחשוף את התינוקות שלכם לדגנים- גריסי פנינה! הוסיפו למחית הירקות, כף גריסי פנינה שטחנתם.

 טיפ של שף: אפשר להכין רוצים לחסוך בזמן? להרוויח בריאות? הכינו כמות גדולה של גריסים או גריסי פנינה על-פי המתכון הבסיסי, ושימרו בקופסת זכוכית במקרר. במשך השבוע שלבו את הגריסים, במרק, סלט או תבשיל.

סלט גריסים אירופאי.

 מתכון מקסים ששלחה לי יהודית שטיילה באירופה, וטעמה את הסלט מאחד מבתי חב"ד, קל להכנה

חומרים זולים וזמינים, פשוט משביע וטעים.

מרכיבים:

  • 3 כוסות גריסים מבושלים
  • חבילת פטריות  טריות ופרוסות
  • בצל ירוק
  • כוס זיתים מגולענים פרוסים
  • 7 עגבניות שרי תמר פרוסות דק
  • 3 כפות רוטב סויה

הוראות הכנה:

  1. מקפיצים את הפטריות כ-2-3 דקות עם הסויה, שופכים לקערה
  2. מוסיפים את כל שאר החומרים ומערבבים היטב.

מרק גריסים אמריקאי.

לאה מוכנה להבטיח לי שהמתכון נולד בביתה של אמה.

"אמא שלי גרה בקנדה, והיא הייתה מכינה את המרק המדהים הזה ברגע שהשמיים היו מתחילים להתקדר, ככה ידענו שהחורף מתקרב ובא".

מרכיבים:

  • ½ 1 כוסות גריסי פנינה שטופים
  • בצל גדול חתוך לקוביות
  • 3 גזרים בינוניים
  • בטטה גדולה חתוכה לקוביות
  • 1 חבילת סלרי אמריקאי
  • צרור עלי פטרוזיליה.
  • 4 תפוחי אדמה בינוניים קלופים וחתוכים לקוביות
  • 4 כפות אבקת מרק עוף
  • שמן
  • מלח פלפל שחור
  • מים

 אופן ההכנה:

מטגנים בסיר גדול את הבצל , את הגזר, התפו"א והבטטה מגרדים בפומפייה, מוסיפים את כל הירקות המגורדים והעלים לסיר. מוסיפים מים , גריסים, תבלינים, ומבשלים על אש נמוכה, מקפידים לערבב כדי שהגריסים לא ידבקו.
אם הגריסים שותים מהר מדי את המים, אל תהססו להוסיף עוד מים….

חמין ליטאי.

החמין הזה מיוחס גם ליוצאי גרמניה, פולין, הוא החמין הידוע שמככב ברוב הבתים, כשהבסיס שלו, מכיל, בשר, תפוחי אדמה וגריסים, ואם אתם ממש משקיעים, אל תשכחו לתת לביצים להשחים להם להנאתם בסיר.  חמינדוס.

מרכיבים:

3 בצל

כוס גריסים

מים

נתחי בשר  (שפונדרה)

2 עצמות בקר

1/2 כוס שעועית מושרית במים מיום קודם

9 תפוחי אדמה

מלח , פלפל שחור

כף וחצי  דבש

אופן ההכנה:

 טגנו את הבצל, הוסיפו את הגריסים והמים עד כיסוי החומרים. הרתיחו , הוסיפו בשר, עצמות, שעועית, תפוחי אדמה, דבש ותבלינים ובשלו על אש נמוכה.

חמין מפתיע… \ מתכון מאת אינס ינאי

ולסיום שמעתם על חמין ספגטי? נכון אין בו גריסים, אפשר להוסיף גריסים בשקית סגורה לצד החמין המצוין הזה, עליו כדאי שתשמעו ותנסו.

מתכון חמין ספגטי עם אסאדו, ערמונים ותימין. החמין נחשב לאחד המאכלים האהובים ביותר על הישראלים וחוצה עדות, מגזרים ומגדרים. אי אפשר להעביר ימי שבת חורפיים בלי צלחת חמין טובה ומהבילה. מותג הפסטה מספר אחד באיטליה, "ברילה",  מציע מתכון לחמין ספגטי שיהפוך את חמין השבת  שלכם, להכי מיוחד!

את המתכון יכולים להכין גם אלו שלא קיבלו את כובע הבשלנים של הבית ובנוסף, משולבים בו מרכיבים מזינים, טעימים  ובריאים.

אביזרים:

תבנית עמוקה לאפייה מלבנית

נייר אפייה

מרכיבים:

1 צנצנת רוטב ברילה בזיליקום

1 חבילת ספגטי בוקטיני (ספגטי מס' 9) של ברילה

5 יחידות אסאדו חתוכות עם העצם

7 שיני שום

5 כפות שמן זית

2 בצלים חתוכים לרבעים

כפית מלח

200 גרם ערמונים

כפית פלפל שחור גרוס

כף גדושה פפריקה

מים לכיסוי הפסטה

3 כפות תימין – רק העלים

אופן ההכנה:

1.מבשלים את הספגטי ומסננים

2. במחבת מניחים שמן זית, רבעי בצלים ואת האסאדו, מטגנים מכל הכיוונים עד שהבשר והבצלים משחימים ומניחים את המחבת בצד.

3. מערבבים בקערה את הספגטי עם צנצנת הרוטב, השום, הפפריקה, המלח, הפלפל והתימין.

4. בתבנית מלבנית משומנת – רצוי מרופדת נייר אפייה משומן, מניחים מעט מהספגטי, מניחים את חתיכות הבשר והבצלים על התבנית, מפזרים ערמונים ושופכים את שמן הבשר מעל.

5. מכסים בשאר הספגטי .

6. מכסים במים עד לכיסוי הספגטי

7. עוטפים בנייר אפייה שמעליו נייר כסף

8. אופים בתנור בחום של 130 מעלות ללילה, או לכ- 7 שעות.

שתפו את הפוסט:

פוסטים קשורים