מה כל כך מיוחד בחמין שלנו? הכל על התבשיל הכי חם

למה נקרא שמו חמין? הקדשתם פעם מחשבה למאכל שעולה על שולחן השבת שלנו מידי שבוע?

תשארו עד הסוף, כי יש גם מתכונים מעניינים שעדיין לא ניסיתן…

לפני כחודשיים בעיצומו של הקיץ החלטתי לערוך שינוי במטבח השבתי, ולהחליף את החמין המסורתי בבשר קר עם תוספת קלילה. מבטיהם המצמיתים של תושבי הבית גרם לי להתנצל ולהחזיר את החמין הקבוע לבית.

אי אפשר בלי החמין, תשאלו את כל העדות. כל עדה והחמין שלה: חמין, טשולנט, סכינה, טפינה.

כן, כל השמות הנרדפים לחמין. טשולנט" או "שולט" בקרב עדות אשכנז, מקורו מצרפתית "שו לנט" שפירושו חום איטי.

"טשולנט"/"שולנט"/"שולט": הקשר למילה העברית "לן"(ישן), כי התבשיל לן במשך הלילה.

פירוש נוסף קושר את השם לצירוף "שול-אנדה", שפירושו בגרמנית וביידיש "סיום התפילה" או "אחרי בית הכנסת" – מסמן את הזמן בו נהגו לאכול את המאכל הזמן שבו היהודים נוהגים לאכול את החמין.

כשהתחלתי לטייל בין סירי החמין לא חלמתי שאפשר לכתוב אנציקלופדיה שלימה על תולדות החמין לדורותיו.

בכל עדה תמצאו את החמין שלה, מחמין שעשוי מבשר משובח, ועד חמין עוף. ואפילו חמין של דגים. חמין של חורף, חמין של קיץ, חמין חיטה, חמין גריסים, או אורז. חמין צמחוני, אין סוף גרסאות, סוגים, צבעים, וסיפורים.

אני בטוחה שלכל אחת יש את החמין שלה, היופי שבמאכל הזה, לא חייבים להיצמד למתכון, אפשר לשחק עם תבלינים, תוספות, החמין סופג הכל.

בעיקר, תפילות.

לחמין שמות רבים, תלוי היכן הוא נולד ולכל השמות מכנה משותף: "חמין" פירוש חמים, והוא מסביר את אפיונו העיקרי של האוכל: הסיר שעומד על הפלטה שעות רבות.

מכירים את שמות החמין לפי עדות?

  • "סכינה", זה החמין המרוקני, פירושו: "חם".
  • "טפינה" נקרא אצל יהודי תוניסיה
  • "דפינה" אצל יהודי לוב ו- פירושו "סגור", "אטום", התבשיל שסגור בתנור במשך שעות.
  • "אוסבו"- חמין בוכרי, שמבוסס על בשר, ירקות ואורז.
  • "הריס"- חמין תימני שבנוי מעדשים, בשר ועצמות, וחיטה.
  • "גופה" – חמין פרסי, שמבוסס על תפוחי אדמה קציצות בשר וקטניות.
  • טבית, החמין העיראקי והוא מבוסס על עוף ממולא באורז וחלקי פנים.
  • במטבח ההודי שמו של החמין "ברייאני" והוא מבוסס על תפוחי אדמה, אפונה, בצלים ובשר.

טיפים לחמין:

  • את החמין אפשר להכין לפי עונות, בעונת החורף להעשיר בקטניות ותוספות כבדות, כמו קישקע, וקוגל מבצק. לעומת הקיץ, בו אפשר להכין את החמין קליל יותר, עוף פתיתים או עוף עם אטריות דקות וגם כשמכינים מבשר פחות קטניות.
  • רוצים חמין חום? הוסיפו תמרים, שזיפים, או סילאן, דבש.
  • לקבלת ביצים חומות: מניחים נייר פרגמנט מעל לתבשיל ועל הנייר מניחים את ביצי החמין השומרות על אטימות החמין בבישול.
  • על מנת להעשיר את החמין – הוסיפו לו ראש שום שלם.
  • תפוחי האדמה ובטטות, מקנות לחמין צבע וטעם נפלא.

מה אפשר לעשות משאריות של חמין?

תתפלאו, אפשר…

  • קחו את השעועית שנשארה, וטגנו אותה ביחד עם חביתה, לא תאמינו כמה זה טעים.
  • מטגנים פרוסות לחם במחבת עם טפטוף שמן זית מחממים מעט מהשעועית שנותרה מהחמין ויוצקים על הפרוסות. מטפטפים עליהן שמן זית וזורים עלים ירקים, פלפל ירוק חריף קצוץ דק ועגבניה קצוצה.
  • מכינים פסטה, ומערבבים את שאריות החמין עם פסטה טריה.

סכינה – חמין מרוקאי

חמין עסיסי וטעים, טובלים בו חלה טריה, והטעם פשוט נפלא, החמין שעולה מידי שבת על שולחנה של השכנה שלי. מוריה פרץ.
"סבתא שלי שגרה בשכונת קטמון הכינה את החמין הזה במשך שנים, ואין שכן שלא נכנס וטעם…", היא מעידה.

מצרכים להכנה:

  • 2 כוסות גרגרי חומוס, מושרה ללילה בקערה עם מים
  • חצי קילו, בשר
  • תפוחי אדמה לפי הכמות הרצויה.
  • ראש שלם של שום
  • 2 בצלים
  • שמן
  • מלח, פלפל, כורכום
  • 4 תמרים
  • ביצים לפי כמות רצויה.

אופן ההכנה:

  1. השרו את החומוס לילה שלם במים.
  2. מטגנים בסיר את הבצל, ואת קוביות הבשר, מוסיפים את החומוס תפוחי האדמה והביצים, מכסים במים ועוד טיפה. מכניסים את שיני השום והתבלינים ומבשלים.
  3. בשקית מערבבים חצי כוס חיטה, עם שיני שום קצוצות, מלח, פלפל, כורכום וכף שמן, אפשר גם עגבניה קצוצה דק, צימוקים או צנוברים. ומכניסים לסיר.

חמין קייצי

המתכון הזה עבר בין החברות שלי, כשקיבלתי היססתי, והכנתי לשבת גם חמין פולני וגם את החמין הזה. ופלא, החמין הזה הפך ללהיט אצלנו בבית.

חומרים להכנה:

  • חבילת אטריות דקה.
  • עוף שלם חתוך לנתחים.
  • שמן, תבלינים, מלח, פלפל, חוואיג' למרק.
  • ביצים כמספר הסועדים.

אופן ההכנה:

  1. מכינים את האטריות ומניחים בקערה.
  2. מרתיחים את הביצים הקשות.
  3. בסיר רחב מטגנים את העוף עד שהוא מזהיב משני הצדדים, מוציאים את העוף ומרפדים את תחתית הסיר בפרוסות תפוחי אדמה.
  4. מערבבים את תערובת השמן והתבלינים ומערבבים את האטריות הדקות. ומתחילים להכין את החמין.
  5. על שכבת פרוסות תפוחי האדמה מניחים את נתחי העוף ומתבלים, שופכים עליהם אטריות שיכסו אותם, ושוב נתחי עוף, ושכבה של אטריות.
  6. מכסים בנייר אפיה כדי למנוע התייבשות האטריות, מניחים את הביצים הקשות מעל. ושמים על הפלטה.

הטעם………. עזבו, תניחו ותטעמו.

צ'ולנט – ה – חמין אשכנזי

איך אפשר לדלג על החמין של השכנה הירושלמית שלי? היא תפגע עד עמקי החמין שלה אם לא אחלק את המתכון שעובר אצלהם במשפחה מדור לדור, מסבא לבן, מסבתא לנכדה.

מצרכים להכנה:

  • 1 קילו בשר לחמין חתוך לקוביות גדולות.
  • 2 בצלים קצוצים
  • כוס שעועית לבנה שהושרתה לילה קודם.
  • כוס גריסי פנינה
  • מלח, פלפל שחור, פפריקה, אבקת מרק עוף
  • שמן לטיגון
  • קישקע – למתקשות להכין, אפשר לקנות מוכן.
  • ביצים קשות כמספר הסועדים

אופן ההכנה:

  1. מטגנים בסיר גדול את הבצל הקצוץ עד להזהבה
  2. מוסיפים את קוביות הבשר ומטגנים אותן עד להשחמה.
  3. מוסיפים את תפוחי האדמה, השעועית והגריסים
  4. מוסיפים מים עד כדי כיסוי + עוד קצת.
  5. מתבלים – מלח ופלפל לפי הטעם, כף מלאה פפריקה מתוקה, כף וחצי אבקת מרק עוף
  6. מוסיפים ביצים קשות כמספר הסועדים

    ולפלטה ….

שתפו את הפוסט:

פוסטים קשורים